Ibiza Geschiedenis

De kern van ibiza stad is meer dan 2000 jaar oud.

Hoewel de geschiedenis van Ibiza ongeveer 1600 jaar voor Christus begint, zijn er van de vroegste periode slechts weinig resten overgebleven en opgegraven. Pas vanaf 654 voor Christus zijn de eerste echte historische feiten opgetekend en neergeschreven. Het was in 654 voor Christus namelijk dat de de geschiedenis van Ibiza begint. De Feniciërs stichtten de huidige hoofdstad van Ibiza en gaven de havenstad de naam Ibossim mee. Tijdens de Fenisische periode brachten ook de Grieken een bezoek aan het eiland en het was de Griek Diodorno Siculo die voor de eerste maal schriftelijk verwees naar de eilanden Formentera en Ibiza als de Pituisa, de eilanden bedekt met dennenbomen, verwijzend naar het grote aantal dennenbomen. De kern van Ibiza stad stamt dan ook uit deze periode. Er worden nog regelmatig opgravingen verricht om de geschiedenis van Ibiza beter in kaart te brengen, die tentoon worden gesteld in museums op Ibiza.


Oude muren Ibiza, overblijfselen uit een rumoerig verleden

Ibiza als Romeinse provincie

Na enkele Assyrische invasies en het verzwakkende Fenisische rijk kwam het eiland in handen van de Cartagenen en groeide het uit tot een belangrijke handelspost in het Middellandse zeegebied. De belangrijkste exportproducten in die tijd waren zout, vissaus en wol. Toen Carthago in oorlog trad met de Romeinen was het eiland eerst nog trouw aan Carthago maar door de talrijke verliezen op het slagveld was Ibiza al gauw genoodzaakt om een bestand af te sluiten met de Romeinen, waardoor het bespaard bleef van een volledige vernietiging en uitgeroepen werd tot een Romeinse provincie. Vandaag de dag zijn er nog steeds vele restanten van de Carthago periode terug te vinden, die de geschiedenis van Ibiza structureren. Rome hechtte niet zoveel belang aan de Romeinse provincie Ibiza en het eiland verloor al gauw zijn belangrijke handelsstatus.


Verdedigingstoren aan zee bij Ibiza

Ibiza na de Romeinse invloeden

De val van het Romeinse Rijk zorgde ervoor dat het eiland uiteindelijk in handen kwam van de Arabische Moren die het eiland de naam Yebisah gaven. Deze Moorse bezetting duurde tot de historische datum 8 augustus 1235, toen het Ibiza weer in handen kwam van het christendom door de verovering van de Aragonese Koning Jaime I van Aragon. Het eiland kreeg een autonoom zelfbestuur dat in 1715 echter door Filips V van Spanje weer werd afgeschaft. In de jaren die volgden wordt er in de geschiendis boeken van Ibiza vermelding gemaakt van heel wat aanvallen die moesten worden afgeslagen van andere beschavingen. Hiervoor werden verdegingsinstallaties, zoals de toren rechts gebouwd. De democratie van de jaren ’70 van de vorige eeuw zorgde opnieuw voor een autonoom statuut. Sindsdien schrijven hippies en nieuwe discotheken de nieuwe geschiedenis van Ibiza met een bruisend nachtleven. Vandaag maakt het eiland deel uit van de Autonome Gemeenschap van de Balearen samen met Mallorca, Menorca en Formentera. Van Romeinse invloeden is enkel in de architectuur op Ibiza nog wat te merken.