Hotels in Formentera

Formentera is het ideale eiland om te verblijven tijdens een vakantie. Het biedt een ontsnapping aan het levendige Ibiza en tegelijkertijdeen oase van rust en mooie natuur. Toch blijft een bezoekje naar Ibiza vanaf Formentere binnen handbereik. Restaurants, winkels, bootverhuur, scooterverhuur, bars en clubs, alles ligt binnen handbereik. Via onderstaand zoekformulier ziet u snel welke hotels er nog kamers beschikbaar hebben en het boeken kost maar 2 minuten!


Hotels en Appartementen op Formentera

Aankomstdatum

Vertrekdatum


Formentera Vakantie

Fietsen op Formentera is erg populair

Formentera verschilt veel van Ibiza. Veel bezoekers geven de voorkeur aan het kleine eilandje Formentera boven het mondaine Ibiza. Het vakantie eiland Formentera, met zijn magnifieke stranden, die mooier zijn dan die van Ibiza, trekt vooral bezoekers die uit zijn op een rustige, ontspannen vakantie. De beste manier om het vlakke Formentera te ontdekken is per fiets, die hier een even populair vervoermiddel is als in Nederland. Ook kunt u er mooie wandelingen maken, bijvoorbeeld via de Romeinse weg Cami Rome over de hoogvlakte La Mola. Formentera is een eiland, dat gemakkelijk in één dag is te verkennen. De eerste boten vanuit Ibiza vertrekken al vroeg in de morgen naar Formentera. De snelboot van Ibiza naar Formentera heeft slechts 25 minuten nodig voor de overtocht. Een gewone veerboot doet circa een uur over de overtocht van Ibiza naar Formentera en biedt de mogelijkheid om rustig te genieten van de prachtige tocht, waarbij u ook langs het oogstrelende eilandje S'Espalmador vaart. Aan de haven van La Savina in Formentera zijn talrijke bedrijfjes gevestigd waar fietsen (€ 3-6), auto's (€ 24-60) of motorfietsen (omstreeks € 15 ) te huur zijn. Een vakantie op Formentera is dan ook beslist anders dan op Ibiza


Formentera Stranden

Stranden op Formentera hebben een Caribisch karakter

De weg in noordelijke richting over Formentera naar de landtong Platja de ses Illetes voert langs een aantal zoutpannen. De weg Ioopt achter de duinen en wordt steeds zanderiger. Op Formentera lopen regelmatig met hout aangelegde paadjes over de duinen naar zee, waar één een aantal stranden waaronder het lange zandstrand Platja de Llevant ligt. Aan de westelijke kant van Formentera ligt een aantal paradijselijke stranden, die hun gelijke niet kennen. Het fijne, warme zand en het heldere, turkoois-blauwe water wekken de illusie dat Formentera een eiland in de Stille Zuidzee of de Cariben is. Aan het einde van de westelijke kant van Formentera bevindt zich het Platja de ses Illetes. Op de noordelijke punt van Formentera ligt Es Trocadors. Es Trocadors is zo ondiep dat veel mensen 's zomers bij rustig weer door het water aar S'Espalmador lopen, een onbewoond eilandje met prachtige afgelegen stranden. Dit heeft iets weg van de Waddeneilanden die bij eb ook te voet zijn te bereiken. Wees echter voorzichtig; vanwege de sterke stroming is deze overtocht niet zonder gevaar. In de loop van de jaren heeft een aantal toeristen dit met de dood moeten bekopen.

Formentera strand
Schitterend kerk van Formentera in Sant Francesc

Formentera rondreis

Na het westen en noorden van Formentera te hebben aangedaan kunt u terug langs de zoutpannen en verder in zuidoostelijke richting naar Ca Na Costa rijden. Ca Na Nosta is een indrukwekkend graf uit de Steentijd (19e-16e eeuw v.Christus), dat in 1974 is opgegraven. Het graf vormt een bewijs dat Formentera eerder bewoond was dan Ibiza. De weg voert vervolgens door het toeristische centrum Es Pujols naar de 'hoofdstad' van Formentera; Sant Francesc, een leuk, maar klein stadje (in totaal wonen er 8600 mensen op Formentera) met een voetgangerszone en een pittoresk pleintje voor de kerk. Deze werd in 1726 als weerkerk gebouwd, nadat Formentera tot 1697 vanwege het gevaar van overvallen door piraten meer dan 300 jaar onbewoond was geweest. De hoofdweg in oostelijke richting loopt over vrijwel de gehele lengte van Formentera. Aan de rechterkant, bij kilometermarkering 10, zijn de fundamenten te zien van een Romeins kasteel uit 200 v. Christus; het Castell Roma de Can Blai. De vorm van de vijf vierkante torens is nog goed te herkennen. Het kasteel was bedoeld om de graanvoorraden van de Romeinse bezetters te beschermen. De Romeinen bewoonden Formentera al meer dan 1000 jaar voor Christus.

Molí Vell de la Mola, Formentera

Enkele kilometers verder geeft een bordje de richting aan naar de molen Moli Vell de la Mola, die uit 1778 stamt. De Moli Vell de la Mola is qua vormgeving een vergelijkbare molen, zoals wij die in nederland kennen. Aan de architectuur op de afbeelding rechts is duidelijk te zien dat de Balearische invloeden in de Moli Vell de la Mola goed zijn terug te vinden. Als u over de geasfalteerde weg verder in oostelijke richting van Formentera rijdt, komt u door het plaatsje El Pilar de la Mola. In dit beroemde dorpje van Formentera wordt in de zomer elke zondag van 16-21 uur een hippiemarkt gehouden. Nog meer ten oosten op Formentera treft men de vuurtoren Far de la Mola, waar een klein gedenkteken ter ere van Jules Verne staat. In zijn roman De terugtocht naar de aarde laat deze auteur Formentera verwoesten door een neerstortende komeet.

Paradijslijk uitzicht over La Savina, Formentera

Op de hoge, steile kliffen, waar ver in de diepte de branding tegenaan beukt, kunt u genieten van een magnifiek uitzicht over zee. Aan beide zijde van de vuurtoren loopt er een pad langs de rand van de kliffen, waar enkel de wind en het gekrijs van zeevogels te horen is. Indien u via dezelfde weg terug rijd over Formentera, is het beslist de moeite waard om onderweg nog even een kijkje te nemen bij het fraaie Platja de Migjorn . Dit is een strand met 6 kilometer lengte. Bij kilometermarkering 8 geeft een bordje de route naar de Blue Bar aan, een van de legendarische ontmoetingspunten uit de hippietijd. Hippies zijn er op Formentera nauwelijks meer, maar de bar bestaat nog steeds en is tevens geopend van 12 uur tot 4 uur, behalve in de winter. Het terras met uitzicht op de zee rondom Formentera is een heerlijk plekje. Terug op de hoofdweg kan de bezoeker van Formentera via Sant Francesc over een imponerende, kale hoogvlakte verder rijden naar de Cap de Berberia op de E12. Dit is het zuidelijkste punt van Formentera. Hier staat een vuurtoren en het uitzicht over zee is magistraal. Een eindje verder staat de Torre des Cap de Berberia. Tot besluit kan de bezoeker van Formentera over de hoofdweg terugkeren naar Sant Francesc, de haven van La Savina.


Formentera talen

Hoewel Catalaans en Spaans de officiële talen van Ibiza zijn, is de meest gesproken taal onder de lokale bevolking van zowel Ibiza als Formentera het zogenaamde Eivissenc of Ibicenco, een variatie van het Catalaanse dialect. Toch worden er, vooral door de grote impact van het toerisme op het eiland, ook heel wat andere talen gesproken. Het horen van talen zoals het Engels, het Duits of zelfs het Russisch vormen daarom zeker geen uitzondering. Meertaligheid is eerder een norm dan een uitzondering voor zowel de immigranten als voor een groot deel van de bewonders op Formentera.


Munteenheid en betalen op Ibiza

Betalen doet u in Ibiza, net zoals in de rest van Spanje en Europa met de Euro. Zoals misschien ook wel verwacht leeft het grootste gedeelte van de bevolking van het toerisme. Buiten toerisme vormen de visvangst en de landbouw de belangrijkste bronnen van inkomst voor de bewoners van Ibiza.