Duiken op Ibiza

Duiken of snorkelen op Ibiza is één van de vele excursies die u beslist geprobeerd moet hebben. Het water is kraakhelder en het onderwaterleven is fenomenaal mooi. De kustlijn van Ibiza is liefst 200 kilometer lang en bovendien rijk aan vele baaien en eilanden waar u naast een prachtig uitzicht in alle rust kunt duiken. Grofweg zijn er liefst 150 plekjes op Ibiza en omringende eilandjes die als duiklocatie aangemerkt kunnen worden. Iedere duikplaats heeft zijn eigen kenmerken en specialiteiten waardoor iedere duikspot de moeite waard is.

Om te duiken of snorkelen op Ibiza hoeft u niet noodzakelijk een ervaren duiker te zijn. Er zijn diverse locaties waar u ongeoefend kan duiken. Dit kunt u het beste dicht aan de kust doen. Wees echter voorzichtig en ga niet alleen duiken, maar altijd in gezelschap voor uw veiligheid.

Geoefende duikers komen op Ibiza zeker ook aan hun trekken. Rondom Ibiza bevinden zich tientallen kleine eilandjes en onderwaterrotsen waar u de mooiste vissen, riffen, koraalbodems, onderwaterrotsformaties en planten tegenkomt. Met een duikexcursie op Ibiza zult u zij aan zij met de mooiste vissen zwemmen. Schrik niet van algen en sponzen die uit de kleine grotjes kunnen komen of van kreeften, baarsen, murenes en octopussen die onderdeel uitmaken van het zeeleven bij Ibiza. Ook verschillende brasems, barracaudes en monniksvissen zult u onder water bij Ibiza tegen kunnen komen. De fascinerende flora en fauna van het onderwaterleven maken van duiktochten bij Ibiza beslist een aanrader.

Duiken op Ibiza

Vanwege het prachtige onderwaterleven hebben zich op Ibiza diverse duikscholen gevestigd. Voor zowel gevorderden als beginners hebben zijn diverse duiktochten. De materialen die de duikscholen op Ibiza ter beschikking stellen zijn van goede kwaliteit. De duikersvereniging controleert de duikscholen regelmatig om te zorgen dat ook voor de langere termijn de kwaliteit van het onderwaterleven wordt gewaarborgd en dat alle veiligheidsmaatregelen voor de deelnemende duikers kan worden gegarandeerd .De duikinstructeurs van deze duikscholen zijn daarom gediplomeerd en zullen te allen tijden toezien op uw veiligheid.

Bovendien hebben de duikinstructeurs van deze duikscholen jarenlange ervaring met duiken op Ibiza waardoor ze u de mooiste geheimen kunnen laten zien van het onderwaterleven. Dikwijls zijn zij van kinds af aan opgegroeid met de wateren rondom Ibiza. U zult bij de duikscholen op Ibiza dan ook op verschillende locaties duiken. De ene keer zult wrakken op de zeebodem van de Middellandse Zee bezoeken en de andere keer zult u een kijkje nemen in een onderwatergrot. De onderwatergrotten zijn erg bijzonder doordat er van de rotsplafonds zoetwater druppelt. Doordat de plafonds zich hoger dan het zeewaterniveau bevinden komt u in zogenaamde luchtkamers terecht. Naast de zoetwater druppels zult hier vaak ook stalactieten tegenkomen.

De temperaturen van het zeewater bij Ibiza zijn uiterst aangenaam. In de juli en augustus is het zeewater circa 27°C en in januari en februari niet kouder dan 13°C. U zult zelfs bij een sterke stroming 20 meter zicht hebben, terwijl bij een rustige stroming dit kan oplopen tot bijna 45 meter. Vergelijkt u dit eens met onze eigen Noordzee waar het zicht met de beste apparatuur nauwelijks enkele meters is.

Duikexcursie op Ibiza

Mooie duiklocaties op Ibiza

Ibiza heeft een aantal adembenemend mooie duiklocaties. Ten westen van Ibiza bevindt zich het zee natuurreservaat van Cala D’Horst. Maar ook rondom andere baaien van Ibiza vindt u de mooiste duiklocaties. Bijvoorbeeld bij Cala Llonga en Playa den Bossa. De volgende duiklocaties op Ibiza zijn buitengewoon mooi en een bezoek meer dan waard:

 • Cap Llibrell
 • Cap Llibrell is een eiland dat bijna de kust raakt en waar de duiktocht pas begint op 4 tot 5 meter diepte. Vervolgens kunt u langzaam afdalen tot op een klif onderwater waarbii met de juiste materialen een diepte van 2 meter kan worden bereikt.

 • Islas Bledas
 • Islas Bledas is eilandengroep dat zich 10 kilomter ten westen van de kust van Ibiza bevindt. Vanwege de ligging wordt deze duiklocatie door niet veel mensen bezocht en dat is terug te zien in het abenemende onderwaterleven. Hier kunt u zelfs nog de gorgonia vinden die de zeebodem bedekt op circa 30 meter diepte.

 • El Caballo
 • El Caballo betekent in het Spaans “Het Paard”. Het vormt een onderwaterrif op ongeveer 8 meter diepte. Aan weerszijde bevinden zich koraalmuren met een lengte van 20 tot 25 meter.

 • La Catedral
 • La Catedral is een beroemde grot met een eenvoudig bereikbare en veilige ingang. De uitgang is fel blauw en de bodem is rotsachtig. De luchtkamer biedt de comfortabele mogelijkheid om uw masker en regulator evenaf te doen. Acheterin de grot bevindt zich tevens nog een kleinere, donkere grot: “De Kapel”. Het is raadzaam deze enkel binnen te gaan wanneer u een goefende duiker bent en zich in getrained gezelschap bevindt.

 • Isla Espartá
 • Isla Espartá is voor duikers een interessant eiland. De duiktocht start op 5 meterdiepte en via een muur kunnen duikers tot liefst 40 meter diepte afzakken. Alvorens u deze diepte bereikt zult u zeker al kennis hebben gemaakt met de bevolking van het onderwaterleven op Ibiza:tandbaarsen, octopussen, alen, brasems en soms zelfs kleine zeeslangen.

 • Isla de Margaritas
 • Isla de Margaritas is een bekende duiklocatie in het noorden van Ibiza , gelegen nabij schitterende kliffen. Het onderwaterleven is hier anders dan op andere plaatsne rodom Ibiza, aangezien het zonlicht de diepte van 30 meter door de aanwezige schaduw nooit bereikt. Het zeelven hier is geweldig mooi. Let wel op de onderwaterstroming die hier regelmatig voorkomt.

 • Islote Pallaret
 • Islote Pallaret is zonder twijfel onder duikers op Ibiza één van de meest populaire locaties. Hier komt u meer omvangrijke vissen tegen, waarbij u kunt denken aan, barracudas, goudbrasems, brasems stekelbaarsen, murenes en tandbaarsen. Helaas heeft dit ook een keerzijde voor de stand van de vis. Deze heeft met name te lijden onder duikers die duiken, terwijl ze niet aangesloten zijn bij een duikschool. Dit bemoeilijkt de controle voor de duikvereniging op Ibiza.


Duikscholen op Ibiza

Ibiza kent meer dan tien grote en minder grote duikscholen. De bekendste duikscholen zijn:

 • Aqua Diving: www.aquadivingcenter.com
 • Arenal Diving: www.arenaldiving.com ( +34 971 347 436)
 • Ibiza Diving College: www.ibiza-diving-college.com
 • Seahorse Diving: www.seahorsedivingibiza.com