De kenmerkende kathedraal van Ibiza die hoog boven de oude stad uittorent

Ibiza bezienswaardigheden


Bezienswaardigheden zijn er op Ibiza volop te vinden. Ibiza heeft zijn bezoekers heel wat bezienswaardigheden te bieden met Dalt Vila, talrijke grotten en eilanden die Ibiza omringen. Om haar natuurlijke pracht en praal vormt Ibiza voor velen de uitgesproken vakantiebestemming. Zo bevinden zich de grootste schatten zich wellicht in de omringende zee, die u met een duiktocht bij Ibiza kan ontdekken.
Ibiza is zo veel meer dan zijn eindeloos grote aantal discotheken, clubs en bars en zijn parelwitte stranden die tijdens de zomermaanden de drukst bezochte locatie van het ganse eiland zijn. Het is zeker de moeite waard om uw stranddagen en nachtelijke uitstappen eens af te wisselen metenkele dagen om het traditionele Ibiza te ontdekken. Museums, monumenten, markten en tal van andere bezienswaardigheden maken van Ibiza een eiland dat voor ieder wat te bieden heeft.


Museums op Ibiza

Archeologisch Museum
Kathedraal Ibiza
Kunstmuseum Ibiza
Museum Barrau
Museum Madina Yabisa
Museum Puget
Museum van Volkenkunde Ibiza
 Puig des Molins, begraafplaats op Ibiza

Monumenten van Ibiza

Hoewel Ibiza ontegensprekelijk als party eiland nummer één door het leven gaat, herbergt het eiland verschillende interessante plekjes die getuigen van de rijke geschiedenis van Ibiza en van zijn verschillende beschavingen, van de Feniciërs tot de Romeinen, allen hebben ze hun stempel gedrukt op het eiland. Een stempel die, na 3000 jaar van geschiedenis, nog steeds te ontdekken valt op het eiland. Laten we eens even de belangrijkste historische monumenten en natuurlijke wonderen van Ibiza op een rijtje zetten. Starten doe je het beste in Ibiza stad zelf. Breng zeker een bezoekje aan de Gotischbarokke 13de eeuwse kathedraal in het stadscentrum van Ibiza. Deze is tijdens de dag geopend en vrij toegankelijk. Daarnaast is het ook de moeite om het Archeologisch Museum van de Plaza Catedral met zijn Punische kunstwerken een bezoek te gunnen en is natuurlijk ook Puig des Molins niet te missen. Puig des Molins is als werelderfgoed opgenomen door UNESCO en dit prachtige monument is de grootste Fenicische begraafplaats ter wereld. De immense begraafplaats, tussen de 6.000 en 10.000 vierkante meter, herbergt niet minder dan 400 Carthaagse tombes maar is enkel geopend op zondag. Rechts is Puig des Molins afgebeeld.


De beroemde vinger van God in de Benirras baai, Ibiza

UNESCO werelderfgoed op Ibiza

Naast laatstgenoemde begraafplaats, Puig des Molins, zijn er nog een aantal bezienswaardigheden die als UNESCO Werelderfgoed door het leven gaan op Ibiza en zo voor eeuwig beschermd zijn tegen het modernisme en de commercialisatie van de huidige maatschappij. Een opmerkelijk en wondermooi voorbeeld hiervan is de ‘Vinger van God’ in de baai van Benirràs, hiernaast afgebeeld. Deze magnifieke rots steekt hoog uit boven het wateroppervlak bij Ibiza en zorgt voor prachtige beelden bij een zonsondergang. Een ander niet te missen voorbeeld is de Fenicische stad Sa Caleta waar zich nu de gemeente Sant Josep de sa Talalia bevindt. Dit versterkte dorp uit de 8ste eeuw voor Christus kijkt uit over de Middellandse zee en kent tal van pittoreske straatjes waar u uren in kan rondkuieren.


Leuke markten op Ibiza, zoals de hippiemarkt

Markten op Ibiza

Is het cultureel historische aspect u minder nauw aan het hart gelegen maar wil u wel voeling krijgen met de lokale bevolking van Ibiza en hun tradities, dan loont het zeker de moeite om één van de talrijke lokale markte te bezoeken. Vooral de markten in de kleine eilanddorpjes die verscholen liggen in het binnenland van Ibiza. Deze markten zijn de uitgesproken plek om handgemaakte souvenirs of typische producten op het hoofd te tikken. Één van de bekendste en populairste markten als het op traditionele spullen zoals geweven manden, keramiek en lederen spullen aankomt, is ongetwijfeld Las Dalias. Deze markt vindt elke zaterdag plaats tussen 11 uur ’s ochtends en 8 uur ’s avonds. Tijd genoeg dus om alle hoekjes en kantjes van deze volkse markt op Ibiza te ontdekken. Voor ambachtelijke producten kunt u ook steeds terecht in de hippodroom markt van San Jordi, elke zaterdag vanaf 9 uur. Voor modernere zaken dan weer kunt u als toerist zeker uw gading vinden in de Galeria Carl van der Voort en in het cultureel centrum van Sa Nostra, beiden gelegen in Ibiza stad. Wilt u het eiland ten volle ontdekken dan is het huren van een wagen zeker aangewezen. Een huurwagen stelt u in staat om zelf het bergachtige binnenland van of de meest afgelegen stranden van Ibiza te ontdekken. Het geeft u de vrijheid om zelf te kiezen waar en hoe lang te stoppen om zodoende Ibiza stukje per stukje te onthullen.